sábado, 27 de noviembre de 2010

Caminant pel barri

El barri, el nostre barri, és cèntric, pintoresc i turístic. Nosaltres caminem cada dia els seus carrers, a vegades ens parem però a vegades anem seguint les nostres passes del dia anterior, a vegades anem i tornem i no sabem ni com ho hem fet. De cop ens adonem que han enderrocat una mansana sencera, que han tallat un carrer i que han aixecat tota una plaça.
El nostre barri es pot mirar amb molt ulls i l'altre dia van sortir a veure'l amb els ulls de la gent del CCCB. Quan vaig explicar els alumnes què fariem van començar a exposar els seus dubtes, em deien que per què volien passejar pel barri, que ja ho fan cada dia, que ja coneixen els racons... la pregunta més curiosa era: per a què vull jo saber la història del barri? En realitat era la concreció de la pregunta general que em fan cada dia: i a mi això què m'importa? 

Vam arribar al CCCB caminant els cinc minuts que ens separen del centre i vam entrar en una de les seves aules. Allà vam veure un audiovisual que permet fer-se una idea de la evolució de la ciutat de Barcelona des de la seva creació. Vam poder veure el pla de Barcelona i com mica en mica la ciutat es va apropiant del terreny. El paper de la industrialització i la seva influència en l'urbanisme, la ciutat amurelllada de la que encara queden les rondes, la ciutat sense platja...



Després vam caminar, vam estarnos al pati del CCCB, al davant del MACBA, al carrer Elisabets i Doctor Dou, la plaça de les Caramelles, l'Hospital de la Santa Creu, la Rambla del Raval i el Carrer Aurora, el parc de Sant Pau del Camp... Els nostres alumnes, aquests que es mouen pel Raval com peixos a l'aigua no saben que la Rambla del Raval és un invent de fa una dècada, ho van descobrir l'altre dia, no saben que l'edifici al costat de casa seva era una fàbrica i l'entrada és tan gran perquè hi entraven els cavalls, no saben què és la gentrificació tot i que alguns han hagut de deixar casa seva debut a les reformes urbanístiques, uns s'han mogut unes mansanes, uns altres han hagut de deixar el barri. 

Durant l'itinerari van aprendre coses però sobretot es va fer un exercici de reflexió sobre el nostre espai quotidià, un exercici que barrejava l'urbanisme, la sociologia i la història. Un exercici de metarreflexió dels veritables protagonistes d'aquest canvi que ha fet el barri.


No hay comentarios:

Publicar un comentario