viernes, 3 de febrero de 2012

Què és un llibre de text?

Un llibre de text no és indispensable, qualsevol professor, de qualsevol matèria pot decidir treballar sense llibre. El que ha de fer simplement és adequar el que fa a classe amb el currículum de la matèria que hi ha al Decret, adaptant-lo, és clar, als interessos, capacitats i context del seus alumnat. ¡Ah! i dic simplement per dir alguna cosa perquè treballar sense llibre és molt més complicat que fer-ho amb, has de prioritzar els continguts i les capacitats a treballar, has de dissenyar les activitats i les seves avaluacions, has de buscar (o elaborar els materials), etc.

Els llibres de text són llibres que fan les editorials i que treballen totes les capacitats i continguts que diu el decret que has de treballar en una matèria, de manera que estalvien bastant feina al professorat, tot i que igualment has de triar les activitats i els continguts més adequats al teu alumnat. Un llibre de text ha d'adequar-se escrupulósament al currículum, una cosa és que després sigui més o menys tendenciós, sexista, o nacionalista. Això ho sap qualsevol professor/a, qualsevol editor/a i qualsevol pare o mare que hagi fullejat els llibres dels seus fills/es.
Això és un llibre de text per 3r d'ESO, tot i que està editat per Akal

Una altra cosa són els assajos sobre la didàctica de certa matèria o bé assajos sobre el contingut d'una matèria, per exemple, Història d'Espanya de Pierre Vilar és un llibre que té continguts semblants al de l'assignatura de 2n de batxillerat, però és un assaig, no un llibre de text.


 
La patinada del mististre Wert de fa una dies es deu a que l'editorial Akal, va editar un bon llibre amb el títol Educación para la ciudadanía, el mateix títol que l'assignatura però és un assaig. I clar, com que és un assaig crític, els seus autors fan les afirmacions que consideren pertinents sobre el que volen, què hi hem de fer. El diari ADN (rip) va fer el següent recull d'afirmacions que fa el llibre, pots estar d'acord o no, és igual, és un assaig no tens res a dir.

Això és un assaig, tot i les il·lustracions del Brieva

No sembla complicat d'entendre, no? Doncs sembla que sí. O són ganes de confondre la gent? Jo ho tinc bastant clar.

No hay comentarios:

Publicar un comentario